Internetdagarna 2018 – keys

Standard

Två dagar med blandade tankar och blandade föreläsningar för egen del. Det mest var utmärkt men några saker tycker jag själv att man hamnade fel på, eller att det inte berör på det sättet. Det var dock bra för då fick man en paus och orkade ladda om.

Keynotetalarna var som vanligt fantastiska även om jag ibland känner att min engelska skulle behöva bli lite bättre då man inte hänger med på allt som sägs. Så det kanske ska stå på min lista i vad man behöver lära sig, även om det står mycket på den.

Vad jag tar med mig från dessa är att de har fantastiska presentationer och hur de är extremt tydligt och snyggt utan massa krångel, de är proffs!

Det började med minnesmästaren och där handlade det om fokus, hitta ledtrådar och repetera. Vad jag tar med mig är bildstödet, något som andra är väldigt duktiga på men jag har det som förbättringsområde så det ska jag arbeta vidare med. Jag är mer för det muntliga och skriftliga och det måste jag tänka på att eleverna inte alltid är.

Sedan handlade det om hur lätt det är att luras på nätet och hur det är oilka för män och kvinnor även på nätet, kanske för att det är just de som programmerar? VIktigt med förebilder för “du kan inte bli något om du inte kan se det” därför måste de kvinnliga förebilderna lyftas ännu mera!

Därefter var det dags att gå vidare i livet till 3.0. Där lyfte man att vi skapar och sedan lär vi oss och ändrar, t,ex bilen som var bra men man märkte sedan att man kunde förbättra med bilbälten, airbag och trafikljus m.m. Vi lär oss och utvecklar sakerna hela tiden, men vi får inte arbeta så när det gäller AI där måste vi veta mera.

Under dag två var det algoritmerna som hamnade i fokus från början, det finns saker som trendar på twitter som inte märks på facebook osv, vad beror det på? De har olika algoritmer, twitter trendar det som många skriver om, fb trendar det många gillar.

En trend på t,ex youtube är att allt blir extremare och extremare eftersom att algorimterna styr oss dit och det är någonting vi måste arbeta mycket med och lyfta. Man hade gjort testar att från jogging hamnade man vidare till maraton och sedan ultramaraton osv, vad tror vi händer med politik osv då? Extremt åt något håll. Det var samma sak om man sökte på vegetarisk mat så blev det snabb vegan osv. Det är svårt att bryta mönstret och vi hamnar i en ond spiral.

Favorittalaren blev nog trots allt näste talare som berättade om utvecklingen, det går framåt hela tiden och det gäller att fundera kring det. Man har t,ex en telefon som man tror är den bästa och sedan får man veta att den är skräp när den nya kommer ett år senare för samma pengar. Men det viktigaste man talade om är vad gör vi och varför? Finns det saker som kan göras bättre, se till att utnyttja det, gör det som är det bästa för tillfället… det kan ibland vara digitalt och ibland analogt.

Det sista jag tar med mig är att många har far och morföräldrar som har tankar som du tycker är helt galet, men snart är man själv där, så det kan vara intressant att börja tänka på det själva, vad kan vara den tanken som du har som dina barnbarn kommer säga är helt galet?

Sista talet handlade om algoritmer som var rasistiska och orättvisa och det är saker man inte tänker på eller ser. Men även att det tog ca 100 år efter att någon lyfte idéen om att arbeta i åtta timmar innan någon kom till skott och bestämde det!

Fantastiska föreläsare och det jag tar med mig överlag är att det är så mycket bakom man måste veta och tänka kring! Otroligt viktigt att arbeta vidare med. Hur får vi in det i skolan och på vilket sätt för att det inte ska bli en en gångs sak utan vara något som genomsyrar hela utbildningen?

 

Jag summerar de andra tankarna vid ett senare tillfälle efter internetdagarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s