Att flippa klassrummet

Standard

Enligt Peter Blomqvist så kan man ”köpa mig tid”. Han har hjälp mig med det sista att ta steget ut och köra, efter att funderat på hur man ska göra och tänka.

Jag valde att starta upp det flippade klassrummet för mina årskurs fyror i matematik eftersom jag ansåg att det var där jag kände mig tryggast och det kändes lättast. Jag har flippat klassrummet via korta genomgångar på mellan 1.30-3.00 minuter hittills och det är den ”läxa” de har i matematik. Det har blivit genomgångar där jag ritar och skriver i appen ”Explain everything”. Sedan lägger jag ut det på youtube och på klassens blogg under en egen kategori som heter läxor. Där ligger veckans flipp som de kan se, plus att jag sparar alla för att de enkelt ska komma åt och se dem när de vill.

Vad ser jag för vinster med detta? Framförallt ser jag att eleverna får chansen att se genomgångarna och tankarna med varför vi gör som vi gör, hur många gånger de vill. Hade de en dålig dag vid genomgången kanske de aldrig får chansen att förstå det igen, nu kan de se genomgången så många gånger de vill.

Jag hoppas och tror att detta kan lyfta några elever och att det kan just ge oss mera tid tillsammans i klassrummet, där eleverna får lite mer tid att diskutera och analysera och fundera tillsammans kring detta, istället för att lyssna på min genomgång under deras lektionstid.

Dock kände jag att man kan inte ta för givet att alla har möjligheten att se de digitala på hemmaplan, därför har vi tillsammans i de två årskurs fyrorna på Matfors skola valt att satsa på att köpa in Ipads och inte startat detta projekt förrän de fanns på plats. Det innebär att om man inte kan/vill se genomgången hemma som läxa får man chansen att se den på skolan, med hjälp av de digitala hjälpmedel vi har.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s